"Ο Καλλικράτης θέλει ανθρώπους που μπορούν, όχι που μεμψιμοιρούν"

«Το μνημόνιο πρέπει να συνοδευθεί από μέτρα για την ανάπτυξη», παραδέχεται ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Μάρκος Μπόλαρης στη συνέντευξη του στον Ελεύθερο Τύπο.

Υπόσχεται διαφάνεια, λογοδοσία και αυτοδιοικητική ηθική –εφόσον εκλεγεί-, κατηγορεί για αδιαφάνεια . στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης το βασικό του αντίπαλο Παναγιώτη Ψωμιάδη και δεσμεύεται ότι θα μείνει ως αντιπολίτευση στην περιφέρεια, εφόσον δεν εκλεγεί.



Γιατί να ψηφίσουν οι πολίτες έναν κυβερνητικό υποψήφιο;

Ανταποκρίθηκα στην πρόκληση των περιφερειακών εκλογών, «σαν έτοιμος από καιρό» που λέει και ο αλεξανδρινός ποιητής, μετά την τιμητική πρόταση του πρωθυπουργού . Ήταν επιλογή αγώνα για το νέο σύστημα διοικητικής αναδιάρθρωσης, της ισχυρής αιρετής περιφέρειας, που ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων. Η εμπειρία μου τόσο στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (αντιδήμαρχος, νομαρχιακός σύμβουλος) όσο και στο Κοινοβούλιο (με συνεχόμενες θητείες) και η κυβερνητική θητεία μου ως υφυπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας συνιστούν μια πολιτική σκευή που ανταποκρίνεται στις αυξημένες αρμοδιότητες και ευθύνες της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Όλο το διάστημα της θητείας μου ως υφυπουργού Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας εργάσθηκα, σε πείσμα τη ς κεντρικής γραφειοκρατίας, για να υλοποιήσω τη δέσμευση του πρωθυπουργού για ουσιαστικές αρμοδιότητες στη Θεσσαλονίκη . Αυτή η συνεπής και μαχητική στάση, η εμπειρία και η συσσωρευμένη γνώση, καθ ' όλη τη διάρκεια της πολιτικής μου διαδρομής, είναι τα εχέγγυα για την πρόκληση που ξανοίγεται.









Βλέπετε ότι βαδίζοντας προς την 7η Νοεμβρίου διαμορφώνεται στην κοινωνία ένα ρεύμα κατά του μνημονίου και συγκεκριμένα κατά των μέτρων του μνημονίου. Πώς τοποθετείστε σε αυτή τη συζήτηση;

Στο μνημόνιο, δηλαδή στο χείλος της χρεοκοπίας, φτάσαμε αφού είχαμε εξαντλήσει 3 Κοινοτικό Πλαίσια Στήριξης. Εξαιτίας, δηλαδή , μιας αναποτελεσματικός και χωρίς στόχους αναπτυξιακής πολιτικής. Ο τόπος έχει δεκαετίες χαμένων ευκαιριών και μέσα σε λίγους μήνες κατορθώσαμε, με συνετή και χωρίς λαϊκισμούς πολιτική, αυτό που διεθνώς αναγνωρίζεται ως επίτευγμα: την αποφυγή της χρεοκοπίας και την προώθηση σημαντικών αλλαγών σε ζητήματα που καθήλωσαν τη χώρα μας σε αναπτυξιακή υστέρηση. Τα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας και οικονομικής μεταρρύθμισης του μνημονίου ήταν απαραίτητα ως πρώτο βήμα για να αποφύγουμε την κατάρρευση. Αυτό επισημάνθηκε πρόσφατα και από 3 διακεκριμένους, ελληνικής καταγωγής, επιστήμονες, ανάμεσά τους και ο τιμημένος με Νόμπελ Οικονομίας Χριστόφορος Πισσαρίδης. Οι ίδιοι συμφωνούν με τη θέση της κυβέρνησης ότι τα μέτρα αυτό θα πρέπει να συνοδευθούν από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αναπτυξιακής πολιτικής.



Γιατί θεωρείτε ότι μία υποψηφιότητα που δεν προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ δεν θα καταφέρει να υλοποιήσει τις αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος; Είναι ζήτημα ιδεολογικό η εφαρμογή του «Καλλικράτη»;

Αυτό που εννοώ είναι πως την πρόκληση της ισχυρής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης την υλοποιούν αυτοί που μπορούν και όχι αυτοί που μεμψιμοιρούν. Αυτοί που πρωτοστατούν να δοθούν ουσιαστικές αρμοδιότητες, τριακόσιες στον αριθμό, στην περιφέρεια, για πρώτη φορά απ ό την ίδρυση του ελληνικού κράτους. Η υλοποίηση μιας ισχυρής περιφέρειας που αποφασίζει με τις δικές της δυνάμεις και διαμορφώνει την αναπτυξιακή της πορεία δεν είναι επιλογή, αλλά αναγκαιότητα.



Τι θα αλλάξει στη Μακεδονία αν εκλεγείτε;

Θα έχουμε μια Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση που θα διακρίνεται στη λειτουργία και τη συμπεριφορά της για την ποιότητα και την εντιμότητα των κοινωνικών προτεραιοτήτων. Με ενδυνάμωση της διαφάνειας, της λογοδοσίας και τη συγκρότηση μιας αυτοδιοικητικής ηθικής μέσω της κοινωνικής διαβούλευσης και της ενεργού συμμετοχής των πολιτών. Μια κοινωνικά δίκαιη περιφέρεια με τον πολίτη στο επίκεντρο του σχεδιασμού της.



Αισθάνεστε ότι έχετε μαζί σας το σύνολο των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ; Σας ρωτώ γιατί υπάρχουν διάφορες φήμες και πληροφορίες ότι δεν σας στηρίζουν όλα τα στελέχη.

Οι πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας, ανεξάρτητα από κομματική τοποθέτηση, δηλώνουν σε κάθε ευκαιρία ότι συστρατεύονται στον αγώνα μας για να αφήσουμε πίσω τις παθογένειες, την αδιαφάνεια και την αναποτελεσματικότητα του παρελθόντος. Είναι μαζί μας για να πορευθούμε σε ένα νέο πρότυπο με αειφορικό σχεδιασμό, με διάφανη άσκηση πολιτικής, με αναπτυξιακή προοπτική. Η διευρυμένη σύνθεση του ψηφοδελτίου και π ανταπόκριση των πολιτών στις θέσεις μας είναι η απάντηση στα όνειρα θερινής νυκτός όσων εκτιμούν ότι π νέα ισχυρή περιφέρεια θα είναι χαραμάδα δέντρου, όπου θα μπορεί ο καθένας «να μπήγει το πελέκι του και να χωρίζει σχίζες» σε 45όρια και σε 600όρια με απευθείας αναθέσεις.



Κύριε Μπόλαρη, σε περίπτωση που ηττηθείτε από τον κ. Ψωμιάδη, θα μείνετε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης;

Είμαι πάντα εδώ στη Μακεδονία. Εδώ γεννήθηκα, εδώ σπούδασα, εδώ επέλεξα να ζήσω και να δημιουργήσω πολυμελή οικογένεια. Η τιμητική επιλογή του πρωθυπουργού για τη θέση του υφυπουργού Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας με έδρα τη Θεσσαλονίκη και η πρόταση για την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας ανταποκρίνονται στην πολιτική και επαγγελματική διαδρομή μου στην περιοχή. Άφησα τη θέση του υφυπουργού για την πρόκληση της περιφέρειας και θα είμαι εδώ για να δώσουμε αναπτυξιακή προοπτική σε μια περιοχή που δυστυχώς είναι περισσότερο γνωστή σήμερα για τις αδιαφανείς διαχειριστικές της πρακτικές και το θέαμα που προσφέρει για φτηνή κατανάλωση στα τηλεοπτικό πρωινάδικα.



Πώς τοποθετείστε πολιτικά στην επικείμενη σύνθετη ονομασία των Σκοπίων;

Σε αυτόν τον τόπο έχουμε περηφάνια και είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε το ιστορικό μας καταπίστευμα. Η εκκρεμότητα της ονομασίας της ΠΓΔΜ θα βρει λύση μέσα από την κοινή εθνική γραμμή, τη χάραξη της κόκκινης γραμμής που αποφάσισαν τα ελληνικά κόμματα .

Το ζητούμενο σήμερα, όπως έχει προσδιορισθεί μέσα από την εθνική γραμμή που χαράχτηκε από τα κόμματα του ελληνικού Κοινοβουλίου, είναι να βρεθεί μια ονομασία που να ακυρώνει το ιδεολόγημα του « Μακεδονισμού». Δεν δεχόμαστε κηρύγματα αλυτρωτισμού εκ μέρους των γειτόνων μας, που προσπαθούν να συγκαλύψουν εθνικές ανασφάλειες.

Δεν υπάρχει μακεδονικό έθνος, ούτε μακεδονική γλώσσα, όπως ισχυρίζονται οι γείτονές μας. Τα ζητήματα αυτό τα έχει λύσει η επιστημονική έρευνα. Ως χώρα έχουμε εξωστρέφεια και επιζητούμε σχέσεις καλής γειτονίας με όλους τους λαούς της Βαλκανικής. Η λύση στην ονομασία θα προκύψει με βάση την αλήθεια και θα πρέπει να είναι κοινά αποδεκτή Αν δεν συμφωνήσουμε εμείς , δεν μπορεί να υπάρξει λύσ