ΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΜΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

ΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΜΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ




1. Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΗ ΕΞΟΔΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ Η ΣΤΡΟΦΗ ΣΕ ΕΝΑ «ΑΛΛΟ» - ΠΡΑΣΙΝΟ – ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.

Κοινωνία της αλληλεγγύης - προστασία του άνεργου και του φτωχού -δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε κοινωνικές επιχειρήσεις και νέες μορφές επιχειρηματικότητας. Νέες συλλογικότητες.



Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση έχει ως πρώτιστο μέλημα και στόχο της, να αμβλύνει τις ανισότητες που παρουσιάζονται στο εσωτερικό της Περιφέρειας, μεταξύ των απομακρυσμένων και λιγότερο αναπτυγμένων περιοχών και του μητροπολιτικού κέντρου. Το κέντρο με τη δυναμική που διαθέτει θα πρέπει να συμβάλλει και αυτό στην ισόρροπη ανάπτυξη κάθε γωνιάς της Μακεδονίας.



Αγωνιζόμαστε για τη διατήρηση και όσο είναι δυνατόν για την αύξηση του αριθμού των θέσεων εργασίας, με ενεργητικές πολιτικές στήριξης της απασχόλησης και στοχευμένα προγράμματα



Διεκδικούμε την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, με αξιοποίηση των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για χορήγηση πιστώσεων και δανείων με ευνοϊκούς όρους στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στο πλαίσιο ενός Περιφερειακού Συμβολαίου Στήριξης για τις ΜΜΕ. Οι δράσεις αυτές απευθύνονται σε Έλληνες ή και ξένους εταίρους, κοινωνικές οργανώσεις και επιχειρήσεις



Διαμορφώνουμε πολιτικές προώθησης της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων και υπηρεσιών της Περιφέρειας. Όχι άλλες απώλειες μεριδίων στις αγορές.



Θέτουμε όλα τα μέτρα και τα εργαλεία πολιτικών στην υπηρεσία της διεύρυνσης της παραγωγικής βάσης, στην καινοτομία, στην πράσινη οικονομία, στην εξωστρέφεια.



Δημιουργούμε δίκτυα από επιχειρήσεις της Περιφέρειας και συμπράξεις κοινωνικής εργασίας, μέσω επιχειρηματικών συμφωνιών υλοποίησης και συμμετοχή των Βιομηχανικών Επιχειρηματικών Περιοχών.



Παρέχουμε ολοκληρωμένη και πλήρη κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού της Περιφέρειας, μέσω του αποκεντρωμένου συστήματος Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.



Η Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας εξελίσσεται σε ατμομηχανή για το σύνολο της ενδοχώρας. Θα είναι πρότυπο ανάπτυξης και παράλληλα διαμορφώτρια μιας κοινωνίας όπου οι νέες μορφές συλλογικότητας θα αποτελούν τη βάση για την ανάδειξη των νέων κοινωνικών σχέσεων. Με τις αρχές λειτουργίας της εμπνέει μια κοινωνία που νοιάζεται και δεν αδιαφορεί μπροστά στα μεγάλα προβλήματα της κρίσης.



Στροφή σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, την Πράσινη Ανάπτυξη



Πράσινη στροφή στην Ενέργεια, στον Αγροτικό τομέα, στη Μεταποίηση, στο Εμπόριο και τις Αγορές, στις Κατασκευές, στον Τουρισμό, στις Μεταφορές και την Ακτοπλοΐα. Προστασία, ανάδειξη, αξιοποίηση του περιβάλλοντος.



Παιδεία, πολιτισμός, έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη, καινοτομία, κοινωνία της γνώσης και της πληροφορίας.



Οι Πράσινες Τεχνολογίες και οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, θα είναι το δυναμικό «δίπολο» του νέου αναπτυξιακού προτύπου, που θα κρατήσει και θα προσελκύσει τους νέους επιστήμονεςστον τόπο μας και θα μας οδηγήσει στην υλοποίηση του οράματος μας για μια Πράσινη και Κοινωνικά Δίκαιη Κεντρική Μακεδονία.







2. Ο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ, ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ, Η «ΠΟΛΛΑΠΛΗ» ΕΓΝΑΤΙΑ, Ο ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ

Στην νέα αρχιτεκτονική για την Ευρώπη των Περιφερειών του 21ου αιώνα και με γνώμονα τις πολιτικές επιλογές του χωροταξικού χάρτη της Ευρώπης, η Κεντρική Μακεδονία διεκδικεί και θα παίξει ρόλο πρωταγωνιστικό, που τον δικαιούται αλλά και της αρμόζει.



Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, πυλώνας και μοχλός ανάπτυξης της Κεντρικής Μακεδονίας και της Βαλκανικής ενδοχώρας. Η σύνδεση του με τους διαύλους των συνδυασμένων μεταφορών αποτελεί πρωταρχικό στόχο για την ανάδειξη της στρατηγικής του σημασίας, αλλά και τη συνολική ανάπτυξη του ρόλου της Περιφέρειας μας.Νέες μορφές τουρισμού με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την βελτίωση του τουριστικού προϊόντος και των υπηρεσιών. Η κρουαζιέρα αποτελεί τον κεντρικό άξονα για την διαμόρφωση των ευρύτερων δυνατών συνεργασιών, μεταξύ αυτοδιοίκησης και επιχειρηματικού κόσμου με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Νέες μορφές τουρισμού με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την βελτίωση του τουριστικού προϊόντος και των υπηρεσιών. Η κρουαζιέρα αποτελεί τον κεντρικό άξονα για την διαμόρφωση των ευρύτερων δυνατών συνεργασιών, μεταξύ αυτοδιοίκησης και επιχειρηματικού κόσμου με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Αεροδρόμιο «Μακεδονία» : ολοκλήρωση των έργων αναβάθμισής του και διαρκής βελτίωση των υποδομών του, για την αύξηση του αριθμού των πτήσεων χαμηλού κόστους, αλλά και την παράλληλη παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιοτικής στάθμης. Άσκηση τιμολογιακής πολιτικής που θα αποσκοπεί στη μείωση των φόρων αεροδρομίου.

Τα μεγάλα Διευρωπαϊκά Δίκτυα ΠΑΘΕ – ΕΓΝΑΤΙΑ σε συνδυασμό με τη λειτουργικότητα των κάθετων Διευρωπαϊκών Αξόνων που τέμνουν την ΕΓΝΑΤΙΑ, αποτελούν πρώτιστης σημασίας υποδομή για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού ρόλου της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας. Η «πολλαπλή» Εγνατία (μεταφορών-ενεργειακή-τεχνολογική-τηλεματική κλπ.), αποτελεί τον άξονα γύρω από τον οποίο θα περιστραφεί η αναπτυξιακή διαδικασία των επόμενων δεκαετιών, για όλες τις γύρω περιοχές και χώρες.

Τα Δίκτυα πάσης μορφής που θα «πλεχθούν» γύρω από την «πολλαπλή Εγνατία» μπορούν να φέρουν το «οξυγόνο» της ανάπτυξης σε όλες τις περιοχές :



Υποδομές μεταφορών και επικοινωνιών, λιμενικές και σιδηροδρομικές εγκαταστάσεις και εξοπλισμοί, εγκαταστάσεις αεροδρομίων.

Υποδομές διακίνησης εμπορευμάτων, διαμετακομιστικά κέντρα, τροφοδοσία μονάδων με εναλλακτικές, πράσινες μορφές ενέργειας, φυσικό αέριο, εμπορευματικά εκθεσιακά κέντρα κ.λ.π.

Υποδομές παροχής τηλεματικών υπηρεσιών (τηλεπικοινωνίες, ηλεκτρονικό εμπόριο, τεχνολογίες πληροφορίας) σε επιχειρήσεις και οργανισμούς,

Υποδομές σύνδεσης έρευνας και παραγωγής, ζώνες καινοτομίας, τεχνολογικά πάρκα, ελεύθερες ζώνες, εμπορευματικοί σταθμοί κ.λ.π.

Διασύνδεση περιοχών, πόλεων, επιχειρήσεων, αγορών, υποδομών, θεσμικών εκπροσωπήσεων, πολιτών με στόχο τη συνεργασία προς αμοιβαίο όφελος.

Κρίσιμης σημασίας στην προοπτική αυτή είναι η αναβάθμιση του Ρόλου της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης ως Διαμετακομιστικού Κέντρου, Επιχειρήσεων Παροχής Προηγμένων Υπηρεσιών, Εκπαιδευτικών Καινοτομιών, Έρευνας – Τεχνολογίας, Εμπορίου και Μεταποίησης, με Διεθνή Εμβέλεια.



Διαμετακομιστικό Κέντρο : Ολοκλήρωση των έργων αναβάθμισης του Εμπορευματικού Λιμένα και ανάδειξη του σε μοχλό προώθησης του διεθνή ρόλου της πόλης στη Ν.Α. Μεσόγειο.



Η Εγνατία Οδός αναπτυξιακός άξονας, που συνδέει τρεις θάλασσες, ενώ με τους κάθετους σε αυτήν άξονες, εξασφαλίζεται η πρόσβαση στα Βαλκάνια και την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Τα δίκτυα σιδηροδρομικών, θαλάσσιων και εναέριων μεταφορών, οφείλουν να συνδεθούν και να συλλειτουργήσουν ενεργά με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, τόσο στις εμπορευματικές όσο και στις επιβατικές μεταφορές. Η ολοκλήρωση των συνδυασμένων υποδομών σημαντική παράμετρος για την αναπτυξιακή στρατηγική της περιφερειακής μας ανάπτυξης.



Με την συγκρότηση ειδικού αναπτυξιακού σχεδίου προχωρούμε σε κρίσιμες αναπτυξιακές επιλογές, όπως η επέκταση του 6ου Προβλήτα, ο εκσυγχρονισμός και η αξιοποίηση των υποδομών και του εξοπλισμού, μεγάλες αξιόπιστες διεθνείς συνεργασίες, δημιουργία και λειτουργία συστήματος με μαρίνες, υποστήριξη της λειτουργίας του λιμανιού ως αρχικού και τελικού λιμένα επιβίβασης και αποβίβασης για τον μεσογειακό θαλάσσιο τουρισμό (hub για κρουαζιερόπλοια), εγκατάσταση και λειτουργία κέντρου διαχείρισης εμπορευμάτων (logistics) κλπ.



Η ανάπτυξη του προαστιακού δικτύου σιδηροδρομικής σύνδεσης διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ του μητροπολιτικού κέντρου και της ενδοχώρας και την προσέγγιση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.Προωθούμε την ολοκλήρωση των πανευρωπαϊκών οδικών αξόνων προς τη Δυτική και την Κεντρική Ευρώπη (μέσω Σκοπίων, Σόφιας, Βελιγραδίου), για την μέγιστη δυνατή αξιοποίηση της γεωγραφικής θέσης της πόλης με ενίσχυση της διασύνδεσης υποδομών και μέσων.



Διασφαλίζουμε τις απαιτούμενες εκτάσεις για τη δημιουργία εμπορευματικών πάρκων και κέντρων εφοδιαστικής μεγάλης κλίμακας σε περιοχές που εξασφαλίζουν καλή διασύνδεση με μεταφορικές υποδομές.





Δημιουργούμε Κέντρο Παροχής Προηγμένων Υπηρεσιών Υγείας, με τη δημιουργία Πάρκου Υγείας στα Δυτικά της πόλης (περιοχή Παπαγεωργίου - 424 ΓΣΝΘ), σε συνδυασμό με την υποδοχή στο πάρκο μονάδας εφαρμογών βιοϊατρικής πληροφορικής, βιοϊατρικής μηχανικής και φαρμακογενετικής του Εθνικού Κέντρου ΄Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), σε συνεργασία με τα αντίστοιχα εργαστήρια των πανεπιστημιακών και τεχνολογικών ιδρυμάτων της Περιφέρειας.



3. Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΩΣ ΤΟΠΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥ. ΟΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ «ΜΑΓΝΗΤΕΣ» ΚΑΙ Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΠΟΛΗ.

Πολιτισμός.



Προσπάθεια συντονισμού, συνδυασμού και βέλτιστης δυνατής αξιοποίησης των πόρων γιά τον πολιτισμό και πραγματική προβολή του πολιτιστικού αποθέματος της πάμπλουτης στον τομέα αυτόν, κεντρικής Μακεδονίας και στόχο την ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ από τους ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών.





Εντάσσουμε την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στον τουρισμό κρουαζιέρας, που παρουσιάζει μεγάλη ανάπτυξη σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Οργανώνουμε ξεναγήσεις προς τα σημεία παγκόσμιου ενδιαφέροντος, που μπορούν να δημιουργήσουν συνέργιες και να διαχύσουν τα οφέλη στο σύνολο της Περιφέρειας.



Στις προτεραιότητές μας, με σεβασμό στο περιβάλλον, είναι η ανάπτυξη δικτύου μαρίνων για να προσελκύσουμε υψηλής εισοδηματικής στάθμης τουρισμό.



Οικουμενικοί «μαγνήτες» :



Βυζαντινή Θεσσαλονίκη, «ζωντανή» βυζαντινή πόλη σε μια Περιφέρεια με βαθιά χαραγμένα τα σημάδια της βυζαντινής περιόδου. Το γεγονός αυτό χαρακτηρίζει την ιστορική της ταυτότητα και προσδιορίζει μια από τις σημαντικότερες πτυχές των δυνατοτήτων της ως τουριστικού προορισμού. Η βυζαντινή περίοδος, με σωστή οργάνωση και προγραμματισμό, μπορεί να γίνει σήμερα πηγή παραγωγής θέσεων εργασίας και εισοδημάτων, όχι μόνο στο ιστορικό κέντρο της πόλης, αλλά στο σύνολο της Περιφέρειας, ενισχύοντας την ενδοπεριφερειακή συνοχή.





Διασυνδέουμε λειτουργικά τα ρωμαϊκά, βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία με τις μουσειακές υποδομές και τα σύγχρονα αξιοθέατα της πόλης, δημιουργώντας ένα δίκτυο χώρων, δράσεων και δυνατοτήτων.



Το δίκτυο αυτό αναδεικνύει την Θεσσαλονίκη σε αυτοτελή τουριστικό προορισμό, δίνοντας ταυτόχρονα ζωή, κίνηση και δυνατότητες στον αστικό ιστό και στις εγκατεστημένες σ’ αυτόν οικονομικές δραστηριότητες: τοπικό εμπόριο, εστίαση, διασκέδαση κλπ.



Αναδεικνύουμε τη μοναδικότητα και η ιδιοπροσωπεία της πόλης, στοιχεία ακριβώς που την καθιστούν διαχρονικά ελκυστική και σημείο αναφοράς για τα Βαλκάνια, για τον Ορθόδοξο κόσμο, αλλά και παγκόσμια.



Η νέα τουριστική ταυτότητα της πόλης περιγράφεται και παρουσιάζεται με τον αρτιότερο δυνατό τόπο, μέσα από πρόγραμμα πολεοδομικών, μουσειολογικών, πολιτιστικών και άλλων παρεμβάσεων και δράσεων.



Η απελευθέρωση του καμποτάζ μας δίνει την ευκαιρία, σε συνέργεια με το σχέδιο ανάπτυξης του λιμανιού, να αναδείξουμε την πόλη σε βασική αφετηρία (hub) του μεσογειακού θαλάσσιου περιηγητικού τουρισμού : Η κρουαζιέρα θα τροφοδοτήσει και θα τροφοδοτηθεί από την νέα τουριστική ταυτότητα της πόλης και της Περιφέρειας.



«Τρίγωνο» Δίον - Βεργίνα (Αιγές) - Πέλλα, όπου βασικός στόχος μας είναι η προβολή και η ανάπτυξη υποδομών που συνδέουν κυριολεκτικά και εννοιολογικά τους τρεις σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Κεντρικής Μακεδονίας και ταυτόχρονα του αρχαίου βασιλείου της Μακεδονίας : την πρώτη πρωτεύουσα και κοιτίδα των Μακεδόνων (Αιγές), τη δεύτερη πρωτεύουσα (Πέλλα) και την ιερή πόλη των Μακεδόνων.



Προωθούμε την ανάδειξη της Ελληνικής Μυθολογίας σε τουριστικό πόρο για την περιοχή του Ολύμπου (Παγκόσμιο μνημείο Φύσης και Πολιτισμού), της Πιερίας, της Κεντρικής Μακεδονίας.



Σε συνεννόηση με την Αθωνική Πολιτεία επιδιώκουμε την οργάνωση περιοδικών εκθέσεων των Θησαυρών του Αγίου Όρους στη Θεσσαλονίκη, της Ορθόδοξης πνευματικής μας παράδοσης, με αφορμή σημαντικές επετείους της πόλης (π.χ. 2012).



Αναδεικνύουμε τον οχυρωματικό τουρισμό με αξιοποίηση των οχυρών του Ρούπελ σε μια ολοκληρωμένη πρόταση που συνδυάζει το ιστορικό απόθεμα με την πράσινη ανάπτυξη.



Ενισχύουμε τις υποδομές και τις προωθητικές δράσεις για την ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού. Προχωράμε στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη ολοκληρωμένων τουριστικών προϊόντων με χωρική και θεματική διαφοροποίηση των τουριστικών πόρων που θα διαμορφώσουν τουριστικές διαδρομές (Καϊμακτσαλάν – 3-5 Πηγάδια – Σέλι) , πορείας του Αποστόλου Παύλου.



Προτείνουμε δράσεις για την καθιέρωση ταυτότητας των προορισμών (branding) και ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των προορισμών, για μοναδικούς συνδυασμούς (Δέλτα Αξιού, Υγροβιότοποι Κερκίνης) που καθιστούν ελκυστική την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας . Βασική μας στόχευση είναι να κινηθούμε από το πρότυπο του μαζικού τουρισμού σε πιο ποιοτικές επιλογές, όπως ο αγροτουρισμός, ο οικοτουρισμός και ο πολιτιστικός τουρισμός που μπορούν να αποδώσουν σε συνέργια με το συνεδριακό τουρισμό.



Σε συνεργασία με τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της Περιφέρειας, δίνουμε προτεραιότητα στο διεθνή συνεδριακό τουρισμό, στη σύνδεσή του με τον πολιτιστικό, περιβαλλοντικό (Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος Κρουσσίων, περιοχές Natura 2000 κλπ.), θερμαλιστικό-θεραπευτικό τουρισμό ευεξίας, οικοτουρισμό-αγροτουρισμό, «Χειμερινό Τουρισμό» (χιονοδρομικά κέντρα σε Πέλλα, Ημαθία, Πιερία, Σέρρες), καθώς επίσης και στο νεανικό και φοιτητικό τουρισμό με ένα πλέγμα youth hostels, campings, εθελοντισμό και συναφείς δραστηριότητες.



Διαμορφώνουμε ετήσιο προγραμματισμό επιχορήγησης συνεδρίων, ημερίδων, συμποσίων, φεστιβάλ κλπ. διεθνών προδιαγραφών, προβάλουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας, προγραμματίζουμε με συγκεκριμένες προδιαγραφές και οργάνωση, με απώτερο στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.



Δημιουργούμε :



Γραφεία Τουριστικής Πληροφόρησης σε κάθε πρωτεύουσα νομού και σε σταθμούς μέσων μαζικής μετακίνησης.



Δίκτυο Ξενοδοχείων χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας (low energy hotels) και ελεύθερης πρόσβασης στο διαδίκτυο (free wi-fi).



Σήμα ποιότητας για τις επιχειρήσεις της τουριστικής αλυσίδας και ισχυρή ταυτότητα του διατροφικού - τουριστικού - πολιτιστικού προϊόντος της Περιφέρειας.



Προτείνουμε τη δημιουργία Τουριστικής Σχολής, που θα αποτελεί διεθνές και πρότυπο κέντρο, όπως έχουν π.χ. χώρες σαν την Ελβετία, σε κάποιες από τις Περιφέρειές τους. Η Τουριστική Σχολή μπορεί να έχει στενή συνεργασία ή να συνιδρυθεί από φορείς των ΑΕΙ, του ίδιου του τουρισμού, της Αυτοδιοίκησης και του κράτους.



4. Η ΑΜΕΣΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ, ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. ΖΩΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΩΝ ΤΗΣ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗΣ.

Η Κεντρική Μακεδονία – Περιφέρεια της Γνώσης και της Καινοτομίας. Καινοτομία και γνώση. Νέο πλαίσιο και περιβάλλον για την εφαρμοσμένη έρευνα, τη σύνδεση με την Παιδεία, την οικονομία και την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.





Ζώνη Εκπαιδευτικών καινοτομιών της Ν.Α. Ευρώπης







Δημιουργούμε ζώνη Εκπαιδευτικών καινοτομιών με στόχο τη λειτουργία προσβάσιμου εκπαιδευτικού δικτύου με προσφορά ανοικτών ευέλικτων προγραμμάτων σε τεχνολογίες αιχμής και ερευνητικών εφαρμογών παραγωγικής και μεταποιητικής βάσης με περιφερειακή και διασυνοριακή εμβέλεια.



Ειδικότερα μέσα από τις εκπαιδευτικές διεργασίες αναδεικνύονται καινοτόμα μοντέλα αναπτυξιακής προσφοράς με βάση τις τοπικές ιδιαιτερότητες και παραγωγικές δραστηριότητες, σε συνδυασμό με τον πολιτιστικό πλούτο της περιοχής, που ξεκινάει από την αρχαιότητα περνάει από το Βυζάντιο και κορυφώνεται στη σημερινή μεταβιομηχανική εποχή, προβάλλοντας αναλλοίωτο το πολιτιστικό και το οικονομικό γίγνεσθαι.



Αναβαθμίζουμε και επεκτείνουμε τις εκπαιδευτικές υποδομές με άμεσο στόχο την κατάργηση της διπλοβάρδιας στα σχολεία.



Δημιουργείται Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Μεθοδολογίας και Εκπ/κών Προτύπων (standars) το οποίο αποτελεί κέντρο παραγωγής εκπαιδευτικής πολιτικής σε περιφερειακό επίπεδο. Καταρτίζει και εξειδικεύει Ευρωπαϊκά και Εθνικά εκπαιδευτικά μοντέλα, λαμβάνοντας υπόψη τη γεωπολιτική θέση της περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας με βάση την κεντρική εκπαιδευτική πολιτική.



Η εκπαιδευτική δραστηριότητα υλοποιείται στη ζώνη εκπ/κών καινοτομιών μέσα στους υπάρχοντες ή νεοϊδρυόμενους εκπ/κούς φορείς στους νομούς της Περιφέρειας.



Η εκπαιδευτική καινοτομία προσφέρεται μέσα από νέα μοντέρνα και ανοιχτά εκπ/κά προγράμματα, συγκεκριμένης εκπαιδευτικής πολιτικής που συνεισφέρουν και ενισχύουν τομείς αιχμής γενικότερων οικονομικών και αναπτυξιακών παραμέτρων, όπως εκπαίδευση, τουρισμός, πολιτισμός, υγεία, γεωργία – γεωτεχνία.



Ενδεικτικά παραδείγματα είναι η λειτουργία εξειδικευμένων τριτοβάθμιων ιδρυμάτων και μεταδευτεροβάθμιων ινστιτούτων (ΙΕΚ) σε τομείς υψηλής τεχνολογίας, που θα υπηρετούν τους παρακάτω στόχους :



Την ανάπτυξη τεχνολογίας παραγωγής ΑΠΕ και όχι μόνο την εγκατάστασή τους,

την οργάνωση και λειτουργία Σχολών για εκπαίδευση στελεχών τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης ευρωπαϊκών προτύπων, καθώς επίσης και Τουριστικών σχολών με καινοτόμες ερευνητικές εφαρμογές σε κλαδικές και εξειδικευμένες μορφές τουρισμού,

Αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας των ερευνητικών ιδρυμάτων και των συμπράξεών τους με την ανώτατη εκπαίδευση (μεταπτυχιακά τμήματα για δημιουργία στελεχών) με στόχο τις ερευνητικές εφαρμογές μέσα από ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα πειραματικών και πιλοτικών μικροκλιματικών καλλιεργειών, αρωματικών ή και φαρμακευτικών ειδών, ντόπιων ή αυτοφυών ελληνικών ποικιλιών ανθοκηπευτικών ειδών και αμπέλου καθώς και καινοτόμων καλλιεργητικών τεχνικών και τοπικών υλικών και εδαφοβελτιωτικών και

Την οργάνωση και λειτουργία Σχολών που θα εκπαιδεύουν στελέχη για υγειονομικές και τουριστικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου και θα παρέχουν στους εκπαιδευόμενους γνώση στη διάταξη και διαχείριση ιατρικών μηχανημάτων και συσκευών υψηλής τεχνολογίας και ξενοδοχειακών- νοσηλευτικών υπηρεσιών.

Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας – Σύνδεση με Επιχειρήσεις



Επιταχύνουμε την ολοκλήρωση των διαδικασιών οριοθέτησης της Ζώνης Καινοτομίας και καθορισμού των κινήτρων για τις επιχειρήσεις που θα εγκατασταθούν σε αυτήν.



Ήδη εννέα φορείς της "Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας" της Θεσσαλονίκης υπέγραψαν Μνημόνιο συνεργασίας που αφορά στην επιχειρηματικότητα και την έρευνα, και συγκεκριμένα στην προαγωγή νέων ιδεών, πατέντων και υπηρεσιών στους τομείς της πληροφορικής, της αγροβιοτεχνολογίας, του περιβάλλοντος, της ιατρικής και άλλων τομέων. Συνυπογράφουν εννέα συνεργαζόμενοι φορείς, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (ΑΠΘ), το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το ΕΚΕΤΑ, το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ), η «Τεχνόπολις», οι Θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων «i4G» και «Θέρμη» και η Εταιρεία Διαχείρισης & Ανάπτυξης ΕΔΑΠ/ΤΕΠ.



Στόχος της συνεργασίας είναι η προσέλκυση και φιλοξενία οικονομικών δραστηριοτήτων και επιχειρηματιών που θα αξιοποιούν την επιστημονική γνώση και την τεχνολογία αιχμής ώστε να δώσουν νέα ώθηση στην οικονομία της περιοχής.



Τρεις ομάδες δράσεων μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα, με φορέα τη Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης, η οποία μπορεί σε μικρότερες δράσεις να λειτουργήσει ως τελικός δικαιούχος και σε άλλες ως ενδιάμεσος φορέας όπως :



Οριζόντιες δράσεις που έχουν σχέση με την ταυτότητα (branding) της Ζώνης Καινοτομίας Θεσσαλονίκης, τη δικτύωση, την εξωστρέφεια, την λειτουργία της ως καταλύτη αλλαγής του τοπίου καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στη Θεσσαλονίκη και την δημιουργία νέας ροής έναρξης καινοτόμων επιχειρήσεων.



Στοχευόμενη σύνδεση της Έρευνας με την Επιχειρηματικότητα μέσω του μηχανισμού των clusters, αρχικά σε 3 τομείς που υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση ερευνητικού δυναμικού και επιχειρήσεων και σε δεύτερη χρονική φάση, σε 2 επιπλέον τομείς με στρατηγικό ενδιαφέρον για την περιοχή.



Κάλυψη των κενών, χρηματοδοτικών - υποστηρικτικών εργαλείων της αλυσίδας από την Έρευνα στην διεθνή αγορά, μέσω της δημιουργίας εξειδικευμένων μηχανισμών, σύμφωνα με τις δεδομένες διεθνείς πρακτικές business angels, pre-incubators, seed capital, pre-vc.



Ενισχύουμε την Κοινωνία της Γνώσης και της Πληροφορίας με δικτύωση ανθρώπινη και ηλεκτρονική (μέσω Ευρυζωνικών Υποδομών), των Πανεπιστημίων, των ΤΕΙ, των Ινστιτούτων Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΚΕΤΑ), Ποιότητας και Καινοτομίας (Τεχνόπολις, Ζώνη Καινοτομίας), με τις Βιομηχανικές Περιοχές, τα Βιοτεχνικά Πάρκα, τις Επιχειρήσεις, τις Δημόσιες Υπηρεσίες, την Ύπαιθρο, τα Κέντρα Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Προώθησης της Απασχόλησης.



Στόχος μας να θέσουμε την τοπικά αλλά και παγκόσμια παραγόμενη Γνώση και εμπειρία στη διάθεση των επιχειρήσεων, των εργαζομένων, των σπουδαστών, των καταρτιζομένων, των επαγγελματιών, των αγροτών, των αλιέων, των πολιτών ης Περιφέρειας.



Στο πλαίσιο του νέου προτύπου της «πράσινης ανάπτυξης» επιλέγουμε την ενίσχυση των πράσινων τεχνολογιών. Έτσι δίνουμε άμεσα σαφή κατεύθυνση στο Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, καθώς και της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας.



Προωθούμε την υλοποίηση Ασύρματου Δικτύου σ’ όλη την Περιφέρεια με ελεύθερη πρόσβαση ξεκινώντας από δημόσιους χώρους, όπως πλατείες, σταθμούς ΚΤΕΛ, Σιδ. Σταθμούς, Λιμάνι, Αεροδρόμιο κλπ.



Πρωτοστατούμε στην παροχή δημόσιων ανοιχτών υποδομών πολύ γρήγορου, αξιόπιστου και φθηνού Διαδικτύου, Εφαρμογών και Υπηρεσιών προς όλους, όπως τα δίκτυα ηλεκτρισμού, ύδρευσης, αποχέτευσης, φυσικού αερίου κλπ.



5. Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ.

Το πλαίσιο της περιβαλλοντικής πολιτικής στηρίζεται ισότιμα στους τρεις βασικούς πυλώνες της βιώσιμης ανάπτυξης : οικονομία – κοινωνία – περιβάλλον



Για την οικονομία: Ενίσχυση, ανανέωση και αναδιάρθρωση του παραγωγικού και επιχειρηματικού δυναμικού για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και τη σύγκλισή της με αυτήν των άλλων χωρών της Ε.Ε.



Για την κοινωνία: Ανάδειξη και ενσωμάτωση των κοινωνικών κριτηρίων στην αναπτυξιακή διαδικασία, με προτεραιότητα στην επίτευξη των στόχων της κοινωνικής αλληλεγγύης, συνοχής και δικαιοσύνης.



Για το περιβάλλον: Ανάδειξη και ενσωμάτωση των περιβαλλοντικών κριτηρίων στην αναπτυξιακή διαδικασία.



Στόχοι:



βελτίωση της ποιότητας ζωής για όλους τους κατοίκους της ΠΚΜ

περιορισμός της ρύπανσης από κάθε πηγή για να εξασφαλισθεί η επιθυμητή ποιότητα των φυσικών αποδεκτών

οικολογική ανασυγκρότηση της ΠΚΜ και προστασία όλων των στοιχείων του φυσικού περιβάλλοντος

προστασία του τοπίου, των ακτών και των ειδικών περιοχών φυσικού κάλλους

προστασία της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς

βελτίωση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής με ανακατανομή λειτουργιών και δραστηριοτήτων, ενίσχυση του συστήματος μαζικών μεταφορών, απομάκρυνση οχληρών εγκαταστάσεων και λειτουργιών από τις περιοχές κατοικίας

αποκατάσταση ιδιαίτερα υποβαθμισμένων περιοχών

οικονομική ανασυγκρότηση της ΠΚΜ με αναπτυξιακά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια

προστασία της φυτικής βιοποικιλότητας μέσω της οργάνωσης της λειτουργίας, της δικτύωσης και της προβολής των Βοτανικών Κήπων της ΠΚΜ (Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος Κρουσσίων, Δασοβοτανικός Κήπος ΑΠΘ, Βοτανικός Κήπος Σταυρούπολης, Βοτανικός Κήπος Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. στη Θέρμη κ.ά.)

Προτεραιότητες



Αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του θορύβου

Αναβάθμιση και αύξηση του αστικού πράσινου, παροχή κινήτρων και αξιοποίηση των ελληνικών αυτοφυών ειδών.

Μείωση και ορθολογική διαχείριση των στερεών αστικών και βιομηχανικών αποβλήτων

Αντιμετώπιση της ρύπανσης των ακτών και των θαλάσσιων υδάτων

Άμεση εφαρμογή μέτρων προστασίας του Θερμαϊκού κόλπου από χημικά λύματα και φυτοφάρμακα

Ολοκληρωμένο σχέδιο αποκατάστασης βιοτόπου Κορώνειας

Πρόληψη και αντιμετώπιση της ρύπανσης και της διάβρωσης του εδάφους

Προστασία και αναβάθμιση των δασών και των ορεινών όγκων καθώς και των Βοτανικών Κήπων που διατηρούν Ελληνικά Αυτοφυή Είδη.

Προστασία και αναβάθμιση των φυσικών οικοσυστημάτων και των ενδημικών τους φυτικών ειδών και ενδιαιτημάτων.

Ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων

Προώθηση και υποστήριξη του ελέγχου των πηγών ρύπανσης

Προώθηση της ενεργού συμμετοχής των πολιτών με την περιβαλλοντική πληροφόρηση, ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση

ΔΡΑΣΕΙΣ



Για την προστασία της ατμόσφαιρας και την αντιμετώπιση του θορύβου



Τα μέτρα, τα έργα και τα προγράμματα κινούνται σε 2 βασικούς άξονες :



1)την άμεση αντιμετώπιση της σημερινής κατάστασης και

2)την πρόληψη των προβλημάτων, που αναπόφευκτα θα προκύψουν από τη συνεχή και δραματική αύξηση του στόλου των οχημάτων.

Με βάση το γεγονός ότι συνολικά η κυκλοφορία οχημάτων (τα πετρελαιοκίνητα και βενζινοκίνητα οχήματα και η επαναιώρηση της σκόνης δρόμου) έχει το σημαντικότερο ποσοστό συμμετοχής στις συγκεντρώσεις των ατμοσφαιρικών ρύπων στις πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας και ότι επόμενες σημαντικές πηγές είναι οι βιομηχανίες και η θέρμανση, διαμορφώθηκαν άξονες προτεραιότητας και δράσεις ανά άξονα προτεραιότητας (κυκλοφορία οχημάτων, βιομηχανία, κεντρική θέρμανση) του σχεδιασμού μιας ιεραρχημένης περιβαλλοντικής πολιτικής για την αναβάθμιση της ποιότητας της ατμόσφαιρας των πόλεων της ΠΚΜ.



Για την αναβάθμιση και αύξηση του αστικού πράσινου



Το πράσινο στις πόλεις της Περιφέρειας κυμαίνεται σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές. Η εφαρμογή ενός Στρατηγικού και Επιχειρησιακού Σχεδίου για την αναβάθμιση και αύξηση του πράσινου σε κάθε πόλη της ΠΚΜ είναι πρώτη προτεραιότητα.





Άξονες προτεραιότητας πολιτικής για το πράσινο



Δημιουργία ολοκληρωμένου συστήματος θεματικών πράσινων δημόσιων χώρων

Προστασία και αύξηση των δημόσιων χώρων και του πρασίνου

Προώθηση της ισομερούς χωρικής και κοινωνικής κατανομής του πρασίνου

Εξασφάλιση της προσπελασιμότητας των πράσινων χώρων από τους πολίτες

Διασύνδεση των πράσινων χώρων μεταξύ τους (πράσινες διαδρομές)

Εμπλουτισμός των χώρων πρασίνου με τα κατάλληλα φυτικά είδη, με προτεραιότητα στα ελληνικά τα οποία είναι ανθεκτικά στην ξηρασία και τις ασθένειες.

Προώθηση και εφαρμογή ορθών πρακτικών διαχείρισης

Ειδικές δράσεις για τον υπερδιπλασιασμό του αστικού πράσινου



Πρόγραμμα προστασίας και αναβάθμισης των περιαστικών δασών

Δέσμευση στρατοπέδων και μετατροπή τους σε αστικά θεματικά πάρκα βοτανικούς κήπους ή κήπους περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.

Δημιουργία δημόσιου πράσινου θαλάσσιου μετώπου (περιαστικού και αστικού) στις παραθαλάσσιες περιοχές

Πράσινες σχολικές αυλές με έμφαση στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και μικρούς θεματικούς κήπους (π.χ. βοτανόκηποι αρωματικών φυτών)

Πράσινο στους οδικούς άξονες μόνο με ελληνικά αυτοφυή.

Πράσινες ζώνες ρεμάτων

Πράσινο στους ακάλυπτους χώρους των οικοδομών με παροχή κινήτρων στους ιδιοκτήτες ή εργολάβους.

2.3.3. Για τα αστικά απορρίμματα και τα στερεά βιομηχανικά απόβλητα



Κεντρικός στόχος μας η ολοκληρωμένη διαχείριση στερεών αποβλήτων, που δημιουργεί μια αγορά και ποιοτικές θέσεις εργασίας στην έρευνα και την ανάπτυξη τεχνολογίας, στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, στα προγράμματα ανακύκλωσης, στην κατασκευή και τη λειτουργία μονάδων επεξεργασίας και εγκαταστάσεων διάθεσης αποβλήτων.



Άξονες απόλυτης προτεραιότητας πολιτικής για τα στερεά απορρίμματα



1.Μείωση

2.Επαναχρησιμοποίηση

3.Ανακύκλωση

4.Ενεργειακή αξιοποίηση

5.Υγειονομική ταφή υπολειμμάτων

Ελαχιστοποίηση της ποσότητας των στερεών απορριμμάτων, που καταλήγουν για διάθεση.



Η πολιτική μας έχει πρώτη προτεραιότητα τις δράσεις μείωσης των απορριμμάτων (πχ μείωση όγκου συσκευασιών). Δεύτερη κατά σειρά προτεραιότητα αποτελούν οι δράσεις ανάκτησης και επαναχρησιμοποίησης μέρους των αστικών απορριμμάτων, που μπορούν να εισέλθουν ξανά στον οικονομικό κύκλο και να μην καταλήγουν στις χωματερές. Τρίτη προτεραιότητα αποτελούν οι δράσεις αποτελεσματικής επέκτασης και διάδοσης των δραστηριοτήτων ανακύκλωσης γεωγραφικά σε όλη την Περιφέρεια καθώς και στην ένταξη στο πρόγραμμα περισσότερων υλικών.



Αναβάθμιση των ακτών και της ποιότητας των θαλάσσιων υδάτων



Πρόληψη και αντιμετώπιση της ρύπανσης και διάβρωσης του εδάφους



Προστασία και αναβάθμιση των δασών και των ορεινών όγκων



Ο στρατηγικός στόχος μας για την προστασία και αναβάθμιση των φυσικών οικοσυστημάτων αφορά στην ανάσχεση της απώλειας της βιοποικιλότητας και την αποτελεσματική προστασία και αποκατάσταση των φυσικών οικοτόπων, των φυτικών ενδιαιτημάτων και της χλωρίδας τους μέσω της εφαρμογής της παγκόσμιας στρατηγικής για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας την οποία έχει υπογράψει και η χώρα μας.



Ο προσανατολισμός της δράσης μας για την αναβάθμιση των φυσικών οικοσυστημάτων στηρίζεται στη μοναδική αξία που έχει η βιοποικιλότητα και το τοπίο, ξεπερνώντας τη χρησιμοθηρική προσέγγιση άλλων εποχών και υλοποιώντας προγράμματα αειφορικής αξιοποίησης της βιοποικιλότητας και των φυτογενετικών πόρων με αποτέλεσμα την προστασία της. Η ανάγκη προστασίας της βιοποικιλότητας προκύπτει και από την αρχή της πρόληψης, εξαιτίας της πολυπλοκότητας των αλληλεπιδράσεων των οικοσυστημάτων με τους πόρους που είναι απαραίτητοι για την ανθρώπινη επιβίωση.



Ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων



‘Ελεγχος των πηγών ρύπανσης



Υλοποίηση προγράμματος σταδιακής αναβάθμισης των ελεγκτικών μηχανισμών (δημιουργία μηχανισμού βιοπαρακολούθησης των οικοσυστημάτων και της ποιότητας των νερών σε επίπεδο λεκάνης απορροής ακολουθώντας πιστά την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2000/60ΕΕ κ.ά.

Προώθηση οριζόντιων περιβαλλοντικών πολιτικών με ενσωμάτωση των περιβαλλοντικών κριτηρίων στο σχεδιασμό, έτσι ώστε να γίνεται εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων τόσο για επιμέρους έργα (Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων), όσο και για σχέδια, προγράμματα και πολιτικές (Στρατηγική Εκτίμηση Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων)

Εφαρμογή συστήματος περιβαλλοντικών δεικτών για την παρακολούθηση της εξέλιξης και αποτελεσματικότητας των μέτρων και παρεμβάσεων.

Διασφάλιση επάρκειας υδάτινων πόρων και συνεχής ποιοτικός έλγχός τους

Προώθηση της συμμετοχής των πολιτών στην προστασία του περιβάλλοντος







ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ : ΠΛΟΥΤΟΣ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ



Πρόκειται για το σπουδαιότερο αλιευτικό πεδίο της χώρας, για ένα σημαντικό τουριστικό προορισμό, με τις περισσότερες μυδο – καλλιέργειες της χώρας, με ρυθμούς οικιστικής ανάπτυξης που ξεπερνούν κατά πολύ τους μέσους όρους της χώρας, μια θαλάσσια περιοχή που συντηρεί πάνω από 150.000 πολίτες, με οικοσυστήματα υψηλής αισθητικής αξίας ενταγμένα στο δίκτυο NATURA 2000, αλλά και μια θαλάσσια περιοχή που χρειάζεται άμεση προστασία στα πρότυπα ορθολογικής διαχείρισης και αειφορικής αξιοποίησης των φυσικών της πόρων, για να συνεχίσει να δίνει ζωή σε όλους εμάς και στα παιδιά μας. Η ρύπανση του κόλπο πρέπει να εξαλειφθεί.



Παρατηρητήριο Περιβάλλοντος Κεντρικής Μακεδονίας



Το παρατηρητήριο περιβάλλοντος θα είναι ένας ανοιχτός εστιακός διαδραστικός τόπος. Σκοπός του, η ενημέρωση του πολίτη σε όλα τα δρώμενα στον τομέα του περιβάλλοντος. Επιδιώκεται η δυνατότητα απάντησης ερωτημάτων του πολίτη και η μεταλαμπάδευση των εννοιών εναρμόνισης των πολιτών με το αστικό και φυσικό περιβάλλον. Κεντρικός στόχος, μια δημοκρατία στην οποία η εξουσία ελέγχεται από και λογοδοτεί στην κοινωνία κάτω από συνθήκες απόλυτης διαφάνειας. Μια δημοκρατία της πληροφορίας, μια κοινωνία των πολιτών και της γνώσης, που θα εντάσσεται στην e-Europe, του εθνικού Επιχειρησιακού Προγράμματος για την Κοινωνία της Πληροφορίας. Για ένα άνοιγμα στη Μεσόγειο, στους θαλάσσιους ορίζοντες.



6. ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ.

Διαρκής Αγώνας για την Αειφορία και την «Επώνυμη», Ποιοτική, Πιστοποιημένη Γεωργία. Η Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας ποιοτικός οπωρώνας της Ευρώπης



Παραγωγή επώνυμων, πιστοποιημένων, ποιοτικών προϊόντων, όπως τα προϊόντα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, τα Βιολογικά προϊόντα, τα προϊόντα Π.Ο.Π., Π.Γ.Ε., μέσω ιδιωτικών και συνεταιριστικών φορέων που λειτουργούν σε επιχειρηματική βάση.



«Νέα-Έξυπνη γεωργία», νέες μορφές συνεταιρισμών, χτύπημα των στρεβλώσεων της αγοράς, χρηματοδότηση υποδομών, ενθάρρυνση συνεργατικών επιχειρηματικών σχημάτων, στήριξη της τεχνογνωσίας, της έρευνας, της καινοτομίας και εκπαίδευσης των αγροτών.



Ορθολογική διαχείριση του υδάτινου πλούτου, πολιτική γης, προστασία της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων.





Με πρωτοβουλίες της αιρετής Περιφέρειας για τη σύμπραξη των Ερευνητικών Ινστιτούτων της Περιφέρειας, συνεταιριστικών και ιδιωτικών φορέων, θα δοθεί η δυνατότητα :





(α)στροφής των αγροτών προς καινοτόμες εναλλακτικές καλλιέργειες φιλικές προς το περιβάλλον και με υψηλή πρόσοδο,



(β)αύξησης του εισοδήματος των κατοίκων ορεινών και ημιορεινών περιοχών μέσω καθετοποίησης της παραγωγικής διαδικασίας, χωρίς μεγάλες επενδύσεις από μικρά ευέλικτα εταιρικά σχήματα άμεσα εφαρμόσιμα,

(γ)διαμόρφωσης συγκεκριμένης περιφερειακής στρατηγικής για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, προς όφελος των παραγωγών και της τοπικής οικονομίας,

(δ)αξιοποίησης της χλωρίδας της Περιφέρειας λόγω των χαμηλών απαιτήσεων των ελληνικών ειδών σε εισροές (νερό, λιπάσματα, φυτοφάρμακα),

(ε)αντιμετώπισης προβλημάτων των ανθρώπων, αλλά και των ζώων, με σκευάσματα φιλικά προς το περιβάλλον,

(στ)επίτευξης στόχων που θέτουν οι παγκόσμιες συμβάσεις για την προστασία των οικοσυστημάτων και της φυτικής βιοποικιλότητας και ταυτόχρονα συνειδητοποίησης ότι αυτό δεν αποτελεί απλά διεθνή υποχρέωση-δέσμευση, αλλά όρο-προϋπόθεση ενός ελπιδοφόρου μέλλοντος για τα παιδιά μας.





Για το κεντρικό πρόβλημα της διαφοράς της τιμής από το χωράφι στο ράφι και τις χαμηλές τιμές παραγωγών σε αντίθεση με τις υψηλές των εμπόρων, προφανής αιτία είναι η έλλειψη υγιούς ανταγωνισμού λόγω :



-ανυπαρξίας συνεταιρισμών που να ασκούν και εμπορική δραστηριότητα. Ελάχιστοι συνεταιρισμοί παραγωγικοί ασκούν και εμπορία και άρα δεν μπορούν να επηρεάσουν τις τιμές των αγροτικών προϊόντων,



-χαμηλής κεφαλαιουχικής συγκρότησης των εμπόρων τροφίμων με συνέπεια την αδυναμία άσκησης ανταγωνιστικού εμπορίου,



-ανυπαρξίας μηχανισμών και υποδομών άσκησης ηλεκτρονικού εμπορίου, που θα επιτρέπει την ευθεία σχέση παραγωγών-εμπόρων με εξάλειψη μεσαζόντων,



- ανεπαρκούς πληροφόρησης καταναλωτών.





Η αιρετή Περιφέρεια προχωρεί καταρχήν στην εφαρμογή ηλεκτρονικού εμπορίου αγορών και δημοπρασιών στην Κεντρική Αγορά, καθώς και στην ηλεκτρονική πληροφόρηση των καταναλωτών στις εισόδους – εξόδους των λαϊκών αγορών για τις τιμές των αντίστοιχων προϊόντων στην αγορά.



Μεσοπρόθεσμα εξετάζει σε συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους παραγωγούς και καταναλωτές, σχήματα υπέρβασης της δεσπόζουσας θέσης των ενδιάμεσων κρίκων της αλυσίδας, που αποσπούν δυσανάλογα μερίδια κέρδους σε μια στρεβλή και ολιγοπωλιακή αγορά.



Διασυνδέουμε τους φορείς της μεταποίησης με εκείνους της παραγωγής γνώσης, έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης, ποιότητας και καινοτομίας, ώστε να είναι συνεχής η αύξηση της ροής γνώσης, τεχνολογίας, καινοτομίας και εμπειρίας μεταξύ των Α.Π.Θ., ΠΑ.ΜΑΚ., Διεθνούς Πανεπιστημίου, Α.Τ.Ε.Ι., των Ερευνητικών Ινστιτούτων του ΕΚΕΤΑ και του ΕΘΙΑΓΕ, του Τεχνολογικού Πάρκου, της Ζώνης Καινοτομίας, της Τεχνόπολης, προς τις μεταποιητικές επιχειρήσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.



Βελτιστοποιούμε τη σχέση της μεταποίησης με τους άλλους τομείς της περιφερειακής οικονομίας, για την ουσιαστική καταπολέμηση των φαινομένων καρτέλ, των συντονισμένων και αθέμιτων πρακτικών.



Επανεξετάζουμε την πολιτική υποδομών, υλικών και άϋλων, των σχετικών με τη διασύνδεση της περιφέρειας Κ.Μ. με τις αγορές της Ε.Ε., της ΝΑΕ, της Ρωσίας, των Βαλκανίων και του Εύξεινου Πόντου.



Επιδιώκουμε τη συνεχή αύξηση των προϊόντων πιστοποιημένης ποιότητας, επωνυμίας, σήματος προέλευσης και συμμόρφωσης με τις διεθνείς αγορές. Αναπτύσσουμε δράσεις προώθησης του ποιοτικού προϊόντος με ελκυστική και καινοτόμο συσκευασία.



Προωθούμε ενεργά τον αναπροσανατολισμό της μεταποίησης στο πλαίσιο μιας «πράσινης μεταποιητικής στρατηγικής» η οποία θα στηρίζεται :



στην εξοικονόμηση ενέργειας,

στη μεγιστοποίηση της διείσδυσης των ΑΠΕ,

τη συμπαραγωγή,

τη δημιουργία μικρών και αποκεντρωμένων συστημάτων παραγωγής.

Αναπτύσσουμε πολιτικές ενίσχυσης των τοπικών αγορών με :



(α)Συγκέντρωση ομοειδών παραδοσιακών καταστημάτων ανά περιοχή. Δημιουργία υποδομών που να ευνοούν το σκοπό αυτό.

(β)Δημιουργία «εμπορικών κέντρων» παραδοσιακού χαρακτήρα, ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και ύφους που θα ξαναδώσουν στις πόλεις τον αέρα και την προσωπικότητα που κινδυνεύουν να χάσουν (διεκδίκηση σχετικών Ευρωπαϊκών Ανταγωνιστικών Προγραμμάτων).

(γ)Απαγόρευση ή περιορισμό οχληρών χρήσεων σε συγκεκριμένες μόνο περιοχές των πόλεων, προκειμένου να καταστούν και πάλι τόποι κατοικίας υψηλών απαιτήσεων τα αστικά κέντρα.

(δ)Παροχή από την τοπική καθώς και την περιφερειακή αυτοδιοίκηση κινήτρων για τη διατήρηση της παραδοσιακής εμφάνισης και λειτουργίας επιχειρήσεων στα κέντρα των πόλεων. Πολυδιάστατες προσπάθειες με κεντρικό σκοπό τη δημιουργία πραγματικών ιστορικών κέντρων στα πρότυπα δυτικοευρωπαϊκών πόλεων.

(ε)Επανασχεδιασμό και αναβάθμιση των αστικών συγκοινωνιών (πλήρες και ολοκληρωμένο δίκτυο λεωφορειολωρίδων) με περιορισμό της χρήσης των Ι.Χ. και επέκταση των πεζοδρόμων.

Η Μακεδονία τροφός της Ευρώπης με Καθαρά τρόφιμα. Προώθηση της ολοκληρωμένης γεωργίας. Προώθηση των Τοπικών προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας (ΟΠΑΠ).



7. Η ΙΣΧΥΡΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ.

Η Κεντρική Μακεδονία στην Ευρώπη των Περιφερειών, πιλότος για την ανάπτυξη των σχέσεων με την ΝΑ Ευρώπη.



Στόχος μας η ισχυρή παρουσία στην Ευρώπη των Περιφερειών, με αξιόπιστη, τεκμηριωμένη, ανταγωνιστική και διεκδικητική παρουσία.





Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διαθέτει ανθρώπινο δυναμικό πλούσιο σε γνώση και εμπειρία πάνω στις Ευρωπαϊκές πολιτικές και τα προγράμματα.



Τα πανεπιστημιακά, ερευνητικά και τεχνολογικά ιδρύματα διαθέτουν πληθώρα διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού, το οποίο υλοποιεί αντίστοιχα προγράμματα. Παράλληλα ιδιωτικοί και δημόσιοι φορείς έχουν αναπτύξει σημαντική δραστηριότητα στον τομέα αξιοποίησης των προγραμμάτων αυτών.



Αξιοποιούμε στο έπακρο τη γνώση και την εμπειρία του ανθρώπινου και θεσμικού δυναμικού της Περιφέρειας, δημιουργούμε τις απαραίτητες συνέργιες και υποδομές, Γραφείο της Περιφέρειας στις Βρυξέλλες, για τη βέλτιστη δυνατή απόδοση των σχετικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων στην περιοχή. Αναπτύσσουμε τη διαπεριφερειακή συνεργασία, στα πλαίσια της χωρικής πολιτικής της Ε.Ε. τόσο με άλλες Ελληνικές περιφέρειες όσο και με περιφέρειες της Ε.Ε., αλλά ιδιαίτερα με περιφέρειες των Βαλκανικών χωρών που είναι μέλη της Ε.Ε.



Πρωτοστατούμε στη δημιουργία Δικτύων Μεσογειακών Περιφερειών με στόχο τη συνεργασία για την Πράσινη Ανάπτυξη της Μεσογείου και την Ειρήνη.



8. ΕΝΑ ΝΕΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΈΡΝΗΣΗΣ ΜΕ ΧΡΗΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΕΝΕΡΓΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΜΕ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ - ΗΘΟΣ - ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑ, ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ.

Ενεργοποιούμε όλο το δημιουργικό δυναμικό της Περιφέρειας στην κατεύθυνση υλοποίησης του προγράμματός μας. Όλοι μαζί, η μεγάλη κοινωνική συμμαχία του κόσμου της εργασίας και της παραγωγής, της επιστήμης και της έρευνας, της τέχνης και του πολιτισμού, του εθελοντισμού και της προσφοράς, ενώνουμε τις δυνάμεις μας, ανατρέπουμε ό,τι μας καθηλώνει στο χθες.



Χτίζουμε μια Πράσινη και Κοινωνικά Δίκαιη Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, δυναμική, ανταγωνιστική, στην οποία οι άνθρωποι αγαπούν να ζουν, να συμμετέχουν στις αποφάσεις που τους αφορούν, να σπουδάζουν, να εργάζονται, να μεγαλώνουν τα παιδιά τους, να επενδύουν, να επιχειρούν, να τολμούν, να καινοτοµούν, να ψωνίζουν, να απολαµβάνουν τη ζωή, να αγοράζουν σπίτι, να δηµιουργούν βιώσιµες κοινότητες, να κάνουν τουρισµό.



Μια Περιφέρεια «ψηφιακή» που εντάσσει την εξυπηρέτηση του πολίτη στο σύγχρονο και ταχύτατο ψηφιακό περιβάλλον με στόχο τη δόμηση και λειτουργία της πρώτης e – Περιφέρειας.







Μια Περιφέρεια «έξυπνη» που επενδύει στη Γνώση και τη Συμμετοχή του Ανθρώπινου Δυναμικού της, στην ανταγωνιστικότητα του παραγωγικού ιστού της, στη νέα Εταιρική Σχέση και τη Δικτύωση όλων των ενεργών δυνάμεων της.